Mihail Kogălniceanu

Na Balkanu niče najveća NATO baza u Europi!

Rumunjsko selo postat će najveća baza NATO-a u Europi
Vijesti / Svijet | 23. 06. 2024. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zrakoplovna baza Mihail Kogălniceanu (MK) u Rumunjskoj sprema se da postane najveća zrakoplovna baza NATO u Europi, veća i od baze Ramstein u Njemačkoj, piše BBC.

Baza MK, nazvana po obližnjem selu koje nosi ime po političaru iz 19. stoljeća, uskoro će ugostiti eskadron rumunjskih F-16 zrakoplova, nedavno nabavljenih od Norveške, kao i bespilotne letjelice MQ-9 Reaper.

Dodatno, razvija se vojno naselje koje će primiti rotirajuće vojno osoblje kopnene vojske, zrakoplovstva i mornarice NATO-a iz 32 zemlje, naveo je BBC.

Pilot britanskih zrakoplovnih snaga RAF, poručnik Charlie Tagg, koji je na službi u bazi MK, rekao je za britanski javni servis da "postoji mnogo veća prisutnost SAD ovdje, mnogo više infrastrukture, smještaja, ljudi i opreme".

Prema Taggu, napad Rusije na Ukrajinu izmijenio je područja preko kojih on leti i "strateški položaj misije".

Tijekom njegovog posljednjeg boravka u Rumunjskoj 2021. godine, NATO piloti letjeli su daleko iznad međunarodnih voda Crnog mora.

Međutim, sada se drže zone od 12 nautičkih milja (22 kilometra) iznad rumunjskih i bugarskih teritorijalnih voda "kako bi se izbjegli nesporazumi, eskalatorne situacije s Rusima", dodao je Tagg.

''Ranije smo bili ovdje kao sredstvo odvraćanja od bilo kakve ruske agresije. Sada je to više kao uvjeravanje za druge zemlje NATO-a, poput Rumunjske, da smo ovdje i da smo voljni braniti'', rekao je i dodao kako nije bilo poziva za presretanje ruskog zrakoplova otkako je stigao, iako ih je bilo u prethodnim misijama, iznad Baltika.

 

Kopirati
Drag cursor here to close